Smartlocksysteem

Opdrachtgever

UNITiD (Afstudeerproject)
Bold Security Technology

Tools

Sketch
Marvel

Waarom gebruiken we eigenlijk nog steeds een fysieke sleutel om ons huis te vergrendelen? Tijdens mijn afstudeerstage bij UNITiD heb ik mijzelf beziggehouden met de vraag:

“Hoe kan de interactie met een smartlocksysteem het delen van de toegang tot het huis voor een B&B host flexibel maken?”

Tijdens dit project is er een samenwerking gestart met Bold Security Technology. Deze startup is bezig met het ontwikkelen van een smart lock systeem, zij zijn in het project betrokken als een stakeholder.

Onderzoeken

Uit het onderzoek blijkt dat de massa niet een dusdanig probleem ervaart waarvoor zij opzoek zijn naar een oplossing en nog niet openstaan om het idee van een smartlocksysteem te accepteren. Daarentegen is er ontdekt dat bed and breakfast hosts problemen ervaren rondom het uitwisselen van sleutels met hun gasten. Om een innovatief product tot een succes te maken zal het eerst moeten worden geïntroduceerd aan de early adopters. Daarom is er tijdens het project gefocust op deze specifieke doelgroep, om het adoptieproces te versnellen.

Probleem

Het probleem dat B&B hosts ervaren, is het uitwisselen van de sleutels tijdens het aankomstmoment. De host en de gasten zijn afhankelijk van elkaar, een locatie en een tijdstip. Dit zorgt voor belemmeringen tijdens dagelijkse activiteiten. Daarnaast geeft een fysieke sleutel weinig flexibiliteit en controle over de toegang tot het huis. Wanneer de host niet aanwezig kan zijn tijdens het aankomstmoment worden de sleutels regelmatig ergens verstopt rondom het huis. Hierdoor ervaren de gasten geen warm welkom en krijgen ze beperkte informatie over hun verblijf en de omgeving.

Verschillende gebruikers

Er zijn verschillende gebruikers betrokken in het probleem, zij hebben verschillende behoeftes waar rekening mee moet worden gehouden. Grofweg kunnen er twee verschillende type hosts beschreven worden, daarnaast spelen de gasten ook een belangrijke rol.

Passionate Host

Business Host

Guests

Resultaat

De oplossing die is ontwikkeld, is een smartlocksysteem in combinatie met een deurbelcamera en pincode als toegangsmiddel. Voor de host is er een applicatie om unieke toegangscodes per gast te kunnen creëren. De app biedt ook de mogelijkheid om persoonlijke boodschappen en video’s te creëren en te verzenden. Door de host doormiddel van een applicatie controle en inzicht te geven over de toegang, zal de host instaat zijn om voor elke gast toegang tot het huis te kunnen delen en intrekken op een flexibele manier.

Toegang

De oplossing die is ontworpen, stelt de host in staat om zelf toegang te delen tijdens een deurbeloproep met een gast bij de voordeur. Maar om ook toegang mogelijk te maken in situaties waarbij de host niet beschikbaar is om een deurbeloproep te ontvangen, kan er ook toegang worden gegeven met een toegangscode. De applicatie maakt het gemakkelijk om per gast een unieke toegangscode voor een specifieke periode te kunnen genereren, delen en intrekken.

Persoonlijke video

Om de gast een indruk te geven van wie de host is en een persoonlijke ontvangst te kunnen geven, biedt de app de mogelijkheid om een persoonlijke video te creëren voor de gasten. Door deze video kunnen de gasten informatie krijgen over hun verblijf en de omgeving, op hun eigen initiatief. De link naar de video kan naar de gast worden gestuurd of worden geopend op verschillende apparaten zoals de tv.

Activity log

Om (subjectieve en situationele) veiligheidsrisico’s te minimaliseren, is er ook een activity log met de camera beelden van elk moment dat de deur wordt geopend of wanneer er wordt aangebeld. Dit geeft meer inzicht en controle vergeleken met het gebruik van een fysieke sleutel.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het artikel op Medium dat ik heb geschreven over dit project!