Fashion Closet Control

Opdrachtgever

Hogeschool Rotterdam
Jaar 2

Tools

Illustrator
Photoshop
POP app

“Hoe kan een vrouw haar kledingkast efficiënter gebruiken en zo makkelijker een outfit uitkiezen?” Is de onderzoeksvraag waar ik samen met een studiegenoot een oplossing voor heb ontworpen. Dit project valt onder het pre-honneurs programma waarvoor we zelf deze onderzoeksvraag hebben mogen formuleren en moeten pitchen met een onderzoeksplan, om toegelaten te worden. Onze fictieve partner hierbij is Fashionchick.nl.

Onderzoeken

Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag hebben we eerst onderzocht wie deze doelgroep nu eigenlijk is, wat de kern van het probleem is en welke waarden er een belangrijk rol spelen voor deze doelgroep. Dit hebben we onder anderen gedaan door het houden van een enquête en het uitzetten van een dagboek onderzoek. Daarnaast hebben we ook desk-research gedaan en bestaande oplossingen hiervoor getest.

Concept ontwikkeling

Door het onderzoek vonden we belangrijke problemen en waarden die een rol spelen bij het maken een kledingkeuze. Eigenlijk waren zoveel inzichten waardoor de belangrijkste conclusie was, dat er veel verschillende afwegingen zijn die gemaakt worden voor een kledingkeuze. Deze afwegingen zijn per moment en per persoon afhankelijk. Hierdoor werd het duidelijk dat ik rekening moest houden met alle voorkeuren en afwegingen die mensen hebben om een outfit uit te kiezen. Hier is op ingespeeld door met filters te werken en eigen filters die de gebruiker zelf kan aanmaken. Ook kwamen we er achter dat onzekerheid over de kledingkeuze een belangrijke rol speelt.

Wanneer iemand bevestiging krijgt dat zij een goede kledingkeuze heeft gemaakt kan er makkelijker een outfit gekozen worden. Hier hebben is op ingespeeld door een sociaal element toe te voegen aan de oplossing. Dit waren de belangrijkste richtlijnen voor het bedenken van een concept. Het concept is een applicatie waarmee je jou kledingkast digitaal kan maken. Dit wordt gedaan door middel van foto's van kledingstukken, deze foto's krijg je door de barcode op het prijskaartje van het kledingstuk te scannen. Een kledingstuk wat je al lang geleden hebt gekocht kun je op zoeken in de database of je kunt de foto zelf maken. De app maakt het mogelijk kleding te combineren, filteren, in te plannen, outfits op te slaan en te delen op vele sociale netwerken.

Visualiseren

Voor het ontwikkelen van een ontwerp zijn heb ik eerst geschetst en verschillende opties afgewogen. Nadat de layout vast stond zijn is er een kleuren pallet gemaakt dat binnen de stijl van Fashionchick past en aansluit op de waarden van de doelgroep. Ook is er nagedacht nagedacht over welke kleur knoppen zouden krijgen en hoe er duidelijk wordt wanneer een knop actief is, en wat de belangrijkste gewenste actie is. Hierdoor wordt het gebruik van de app makkelijker en gebruiksvriendelijker.

Realiseren

De ontwerpschetsen hebben we uitgewerkt naar digitale pagina's, van deze pagina's hebben we een prototype gemaakt door middel van de app POP. Ook hebben we een promo filmpje gemaakt waarin het concept in binnen de context van de gebruiker wordt weergeven.

Promo video