Cupcakes kookboek

Opdrachtgever

Hogeschool Rotterdam
Jaar 1

Tools

Indesign
Photoshop

Tijdens het vak Information design heb ik pagina’s ontworpen voor een cupcake kookboek voor op de iPad. De opdracht bestond uit het ontwerpen van een recept pagina inclusief drie eigen ontworpen iconen en een pagina met achtergrond informatie over het recept. Voor beide pagina’s moest zowel een liggende als staande weergave gemaakt worden. Het thema van het kookboek was naar eigen keuze.

Onderzoeken

Ik heb eerst verschillende keukens en kenmerken onderzocht, uiteindelijk heb ik voor het thema cupcakes gekozen omdat ik hier de meeste affiniteit mee heb en dit mij een vrolijk thema leek. Daarna heb ik onderzoek gedaan naar verschillende layouts, fonts, kleuren paletten en afbeeldingen van cupcakes om mij te verdiepen in de kenmerkende eigenschappen van het gerecht.

Kleuren palleten

Om een kleuren pallet samen te stellen voor het ontwerp, heb ik gebruikt gemaakt van een dominante kleur, een accent kleur en een ondergeschikte kleur. Door middel van deze theorie heb ik eerst verschillende kleuren palletten samengesteld en mijn bedenkingen hierover genoteerd. Ik heb gekozen voor het kleuren pallet wat ik het meest vond aansluiten bij de kenmerken van een cupcake, namelijk vrolijk, zoet, zacht en schattig. Na het vaststellen van de kleuren heb het kleuren pallet uitgewerkt tot style guide waarin richting wordt gegeven aan het gebruik van fonts en afbeeldingen.

Layout schetsen

Om een geschikte layout te maken heb ik meerdere layout schetsen gemaakt waarbij ik steeds gebruik heb gemaakt van een verschillende kolom indeling. Door de layouts te vergelijken, kon ik verschillende opties in verdeling en dynamiek af wegen.

Ontwerp schetsen

Vanuit de layout schetsen heb ik de beste opties van de verschillende schetsen samengebracht tot een ontwerpschets. Bij het maken van de ontwerpschets heb ik de inhoud gedetailleerder weergeven, ook de pictogrammen zijn hierin uitgewerkt. Ik heb gelet op de wit ruimte, kolom verdeling en ruimte die de tekst ongeveer in zal nemen. Aan de hand van indeling van de ontwerpschets heb ik het ontwerp digitaal uitgewerkt.